1. Exterior Main House    2.  Interior Main House    3. Construction   4. Drone Shot

ORE was commissioned to design a net-zero, multi-generational home for a family, sited at the edge of a natural swale, on six acres in Watermill, New York. ORE’s first ground-up project is sited adjacent to the idyllic Peconic Land Trust in Southampton. At roughly 7,500 sf, the central home replaces an existing structure and frames a number of views unique to the surrounding landscape. Each wing of the house will serve various functions focusing on entertainment and retreat. Working with the clients to understand their unique and long-term intentions, dining and art collection gallery spaces are distributed throughout inviting visitors to explore and enjoy all areas of the home and the landscape.

A vineyard will be planted over the majority of the site. Immediately upon arrival, the rhythm of the planted vine rows will heighten the dramatic design of the buildings on site. Tucked within the grapevines, a small 1,000 sf vineyard cottage will offer a retreat for the clients’ parents. The cottage is conceptualized as a glass box veiled beneath a gabled canopy. It shares a number of material characteristics similar to the main house, including the distinctive roof angles and zinc enclosure.

In many ways, the design offers a modern interpretation of vernacular building typologies. The gabled roof form references the old salt-box construction of homes typical to the Northeast. The clean, standing seam,  zinc cladding references agricultural buildings on adjacent farmland. Landscape elements will incorporate native species and serve as screens from unwanted sights and sounds, and link the interior spaces out to the surrounding landscape.


Client: Not Disclosed

Location: Watermill, NY
Area: Three buildings 7,500 sf, 1,000 sf, and 1,000 sf on 6 acres
Status: Under Construction